Historiaa

Muistikuvan mukaan ensimmäisen kosketuksen judoon seinäjokiset saivat kuusikymmentäluvun loppupuolella, judonäytöksen muodossa. Näytöksen vetäjänä oli Hiro Tanayama. Judon paikkakunnalle varsinaisesti toi paikallinen edustaja Antero Kaastinen, jolla tuolloin (1970) oli keltainen vyö. Hän yhdessä seinäjokisen Tapani Tulisalon kanssa toimi ensimmäisen alkeiskurssin ohjaajana. Tapani sai Anterolta parin viikon mittaisen pikakoulutuksen. Vetoapua saatiin Teuvan suunnalta, jossa silloin vaikutti Väinö Haukka, Suomen ensimmäinen 1.dan.

Ensimmäiset kurssilaiset, 15 henkeä perustivat seuran 3.9.1970. Aluksi toimittiin paikallisen raittiusyhdistyksen alaisina, kunnes 1974 seura rekisteröitiin ja samantien liityttiin Suomen Judoliittooon. Aluksi harjoiteltiin painijoiden kanssa yhdessä. Tavoitteena oli luonnollisesti oma tatami, joka sitten vekselivetoisena hommattiin kaupungin nuorisotiloihin.

Vuosi 1977 oli merkittävä vuosi seuran historiassa. Saimme ajanmukaiset tilat kaupungin uimahalli-urheilutalosta. Harrastajien määrä kasvoi reippaasti. Vuoteen 1980 oli kurssitettu porukkaa n. 250 henkeä. Ensimmäisen kymmenvuotiskauden kurssitettujen määrä oli n. 700. Hyvien tilojen ja keskeisen sijainnin vuoksi Seinäjoen Judoseuralle myönnettiin useita erilaisia alueellisia ja valtakunnallisia tapahtumia.

Vuonna 1988 judoharjoitukset siirtyivät Uimahalli-Urheilutalosta Kasperitalon judosalille. Mattopinta-alaa oli 100 neliötä ja tiloihin oli oma avain. Syksyllä 2013 palasimme takaisin Uimahalli-Urheilutalolle, kun sinne valmistui kamppailusali, jonne saimme uuden tatamin.

Toiminta on jatkunut pienimuotoisempana sitten huippuvuosien. Seura on panostanut nuorisotyöhön. Junioreille on järjestetty perus- ja jatkokursseja alkuajoista lähtien. Omien toimihenkilöiden lisäksi seuran kehitykseen ovat vaikuttaneet mm. Hiro Tanayama ja Leo Lehtimäki.

Nuorisotyö on tuonut seurallemme myös kilpailumenestystä. SM-mitalisteja ovat Jarmo Pennala, Harri Viemerö, Harri-Pekka Aho, Tanja Koivunen ja Iisak Haukkala. Menestynein Seinäjoelta lähtöisin oleva judoka on Eveliina Kallioniemi, jolla on useita SM-mitaleja ja hän on myös PM-mitalisti.